Reprezentace na MS psů stopařů 2015

28.04.2015 08:50

rezentace ČR na Mistrovství světa FCI FH

28.4.

Kalendář světové sportovní kynologie má několik významných událostí – a Mistrovství světa stopařů FCI je jednou z nich. Po loňském mistrovství světa FCI FH, které se konalo v německé Oberdorle, se ti nejlepší z nejlepších světových stopařů setkají v ruském Dmitrově. A za Českou republiku zabojuje reprezentační tým ve stejném složení jako loni – české barvy bude hájit Tatjana Burianová se svou fenkou německého ovčáka Hikary Venušina sopka a Irena Zemanová taktéž s fenkou německého ovčáka, Bonny z Nedvězího dvora. Náhradníkem je pan Josef Kinzl a pes německého ovčáka Dargo Vepeden. Jako vedoucí týmu má ryze dámskou čtyřku na starost Jiří Lasík, který je kromě jiného i předsedou výcvikové komise ČKS.

Mistrovství se koná ve dnech 14.–17. května, český tým odlétá v pondělí 11. května z pražského ruzyňského letiště. Dmitrov je městečko ležící severně od Moskvy, cca 60 km od jejího známého mezinárodního letiště Šeremeťjevo.

Nad dvěma rozhodčími bude jako supervizor dohlížet slovenský rozhodčí Igor Lengvarský, jako první rozhodčí pak nachodí kilometry se závodníky Švýcar Michael Greub. A pozor! Jako druhý rozhodčí se bude prezentovat Japonec Toshihiko Mochizuki, který byl loni v Německu také přítomen a čerpal zkušenosti od svých kolegů – jedním z nich byl náš český rozhodčí Theodor Krajčí.

Závody proběhnou na dvou typech terénů (každý závodník vypracovává během závodu dvě stopy) – na oranici a na louce. Předmětů je sedm, z obvyklých materiálů: dřevo, kůže, popruh, textilie, koženka, korek, juta.

A jak přípravy na svůj odlet do Ruska prožívá tým? Odpovídali na tři prosté otázky – jak se na akci těší, z čeho mají obavy, pokud nějaké tedy mají, a co pro ně účast znamená:

Tatjana Burianová:

„Těším se na lidi, známé i neznámé, a samozřejmě na parťáky, Irču a Jirku. Jsem ráda, že znovu zažiju tu zvláštní, nenapodobitelnou atmosféru mistrovství světa. Těším se na nové zážitky (doufám, že budou jenom dobré! :-) – a také to bude naše (pro mne a Hikary) poslední mistrovství světa, takže rozloučení se stopaři…

Netěším se příliš na cestu. Cestuji sice ráda, ale budu mít obavy o psa, jak to bude zvládat, jestli ji to příliš nevyčerpá, co na letišti? Přece jenom je jí 10 let…

Účast na mistrovství světa je pro mně velká čest a odměna za kilometry našlapaných stop. Možná taky tak trochu výzva do další práce :-).“

Irena Zemanová:

„Na mistrovství se samozřejmě těším, na atmosféru celého dění, na známé tváře i na posuzování rozhodčích. Z čeho mám ale respekt a obavy, je cestování a doprava do místa dění – upřímně přiznávám, že se obávám letu. Ještě nikdy jsem neletěla letadlem, a ani má fena – pro obě z nás to bude premiéra, tak doufám, že příjemná.

Nesmírně si vážím toho, že mohu reprezentovat naši vlast a že nám reprezentace do Ruska byla umožněna, je to pro mne opravdu velkou ctí. Cestování do této země je obtížnější i v rámci zařizování potřebných formalit a veškeré organizace, jelikož se nejedná o zemi Evropské unie.“

Jiří Lasík:

„Na co se těším? Jako vždy. Na setkání s lidmi, ale zejména na přehlídku vrcholných výkonů psů z celého světa. Na možnost srovnávání, konfrontace.

Na co se naopak netěším? Těším se na poznání nového, jiného, protože v Rusku jsem ještě nebyl. Zároveň však z toho mám rozporuplné pocity, obávám se toho, co nás ve skutečnosti čeká. Předchozí informace o pobytu v těchto lokalitách jsou různé. Snad budeme příjemně překvapeni.

A co pro mne účast znamená? Rád poznám takovouto sportovní událost z pohledu vedoucího výpravy – být fyzicky přítomen je vždy něco jiného než mít jen zprostředkované informace. Rád poznám více o uspořádání a průběhu mistrovství, o terénech, na kterých budou stopy položeny, o práci kladečů. Zejména jsem zvědav na podané výkony účastníků a samozřejmě i způsob posuzování rozhodčími. To nejen kvůli dosaženým výsledkům, ale i z pohledu rozhodčího výkonu.“

 

Tým poprvé obléká ČKS do vlastních reprezentačních souprav, za finanční přispění děkujeme sponzorovi, firmě Brit!

Vše o akci na www.ipo-fh2015.ru

Informace o akci se pokusíme podávat ve spolupráci s vedoucím týmu. Všem třem lidským a dvěma psím členům českého týmu na MS FCI FH tímto jménem celého předsednictva ČKS přeji hodně štěstí, odvahy a skvělých zážitků!

 

Draha Mašková

»zpět do archivu novinek

 

 
pes přítel člověka HST abrus
 

© Všechna práva vyhrazena Český kynologický svaz - sportovní kynologie| Partneři

Tvorba webových stránek

 


Kontakt

Irena Zemanová

+420.774 105 260